Zwangerschap week 3
.
Zwangerschap week 3, wat gebeurt er in je lichaam? Je bent nu in de derde week van je zwangerschap, maar in werkelijkheid heeft de bevruchting net plaats gevonden. Tegen het einde van deze derde week is de innesteling van de bevruchte eicel in de baarmoederwand een feit en kunnen de eerste zwangerschapssymptomen zich aandienen.
Wat gebeurt er na de bevruchting?
Rond het einde van week 2 heeft de bevruchting plaats gevonden. Zodra de eicel en de zaadcel versmelten, spreken we van een ‘zygote’. De samensmelting van deze twee cellen, dus het proces van wat er gebeurt, noemen we de ‘conceptie’. De bevruchting vindt plaats in de eileider. Direct na de conceptie beweegt de bevruchte eicel zich naar de baarmoeder toe. Onderweg deelt de bevruchte eicel zich snel in een kleine bal van cellen. Er vormt zich in die kleine bal een holte. De cellen in deze zogenaamde blastocyste krijgen al snel verschillende taken. De cellen aan de binnenkant van dit bolletje cellen zullen in week 4 uitgroeien tot een embryo. De cellen aan de buitenkant ontwikkelen zich tot vruchtvliezen en vormen het embryonale deel van de placenta. Hierdoor kan je baby voedingsstoffen opnemen vanuit de baarmoederwand.
Innesteling in de baarmoederwand
De reis van de bevruchte eicel vanuit de eileider naar de baarmoeder duurt gemiddeld 7 dagen. Inmiddels zijn de hormonen progesteron en oestrogeen aan de slag gegaan om de baarmoederwand voor te bereiden op de innesteling van de bevruchte eicel. De baarmoederwand groeit en de doorbloeding is goed door veel kleine haarvaten, die jouw baby zullen voorzien van de nodige voedingsstoffen. Aangekomen in de baarmoeder nestelt de bevruchte eicel zich in de baarmoederwand. Deze boort zich dan als het ware in het baarmoederslijmvlies. Na deze innesteling gaat de vrucht het zwangerschapshormoon HCG produceren. Het duurt echter nog een week tot tien dagen voordat een zwangerschapstest positief zal uitpakken.
Bloedverlies bij de innesteling
Bij de innesteling kan de baarmoederwand een beetje beschadigd worden. Dat kan gepaard gaan met lichte bloedverlies. Dit wordt de innestelingsbloeding genoemd. Niet elke vrouw heeft deze bloeding. De meeste vrouwen zelfs niet. Als je wel deze bloeding hebt, zal je het misschien verwarren met een normale menstruatie. Maar je zult veel minder bloed verliezen bij een innestelingsbloeding dan bij de menstruatie. Als je de innestelingsbloeding herkent is dit het eerste teken dat je zwanger bent.
Een mislukte innesteling
Helaas mislukt de innesteling vaak. Bij circa 40% van de bevruchte eicellen die de baarmoeder bereiken, vindt de innesteling niet plaats. De kans op succes is onder andere afhankelijk van de leeftijd van de vrouw. Naarmate je ouder wordt is de kans dat er iets mis gaat bij de innesteling groter. Ook is het mogelijk dat de eicel zich buiten de baarmoeder nestelt. Deze uitzonderlijke situatie wordt een buitenbaarmoederlijke zwangerschap genoemd. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan nooit worden voldragen. Bovendien kan het je eigen gezondheid in gevaar brengen.
Zwangerschapssymptomen
Je lichaam maakt zich klaar voor de zwangerschap. Je hormoonhuishouding verandert. Sommige vrouwen voelen dit gelijk al en zijn gevoelig voor kleine veranderingen in de balans van hun hormonen. Bij de meeste vrouwen zullen deze hormonen in een later stadium de oorzaak zijn van minder leuke zwangerschapssymptomen, zoals ochtendmisselijkheid.
Wat mag ik eten tijdens de zwangerschap?
Nu je zwanger bent zal je (nog) beter op je eten moeten letten dan je misschien al deed. Vanaf nu eet je namelijk niet alleen meer voor jezelf, maar ook voor je baby. Het is belangrijk dat je gezonde voeding eet. Dat is voor je baby beter en jij zult er ook beter door in je vel zitten. Sommige dingen kun je nu beter niet meer eten of drinken. Dat alcohol en nicotine slecht zijn voor je baby, weet iedereen wel. Maar wist je dat je het gebruik van kaneel tijdens je zwangerschap ook beter kunt beperken? Verdiep je daarom goed in wat je mag eten tijdens je zwangerschap en wat je beter kunt laten staan.
Wees lief voor jezelf
Tijdens een zwangerschap gebeurt er veel in je lichaam. Over het algemeen voelen vrouwen zich in het begin prima. Dit neemt na de eerste drie weken onder invloed van hormonen snel af. Dit heeft een functie. Het is een belangrijke periode voor de ontwikkeling van je kindje. De komende weken wordt de basis gelegd voor de belangrijkste functies in het groeiende mensje in je buik. Dat kost veel energie. Daarom is het goed om ook deze eerste maanden rustig aan te doen.
Na drie maanden wordt het vaak makkelijker!
Na de eerste drie maanden breekt er een makkelijkere tijd aan, waarin je je fitter zult voelen. Heb je veel last van misselijkheid? Neem dan gedurende de dag wat kleinere maaltijden. Kies voor licht verteerbaar voedsel. Tenzij je echt gruwelijk veel zin hebt in iets vets. Dan zal je die bouwstoffen op dat moment wel nodig hebben. Vaak is de misselijkheid in de ochtend het sterkst aanwezig. Begin je dag daarom rustig. Spring niet uit bed, maar neem de tijd. Dat helpt. Probeer te luisteren naar je lichaam. Kies de voeding waar je echt zin in hebt, vermijd alles waar je misselijk van wordt. En als je moe bent, neem dan rust. Het zal je helpen om fit door de zwangerschap te komen. En het zal de ontwikkeling van je kindje ten goede komen.