Zwangerschap week 1
Eigenlijk is er nog niets aan de hand…
Ben je echt zwanger?
‘Zwangerschap week 1’ lijkt misschien een verkeerde benaming, omdat je dan nog niet eens echt zwanger bent. Omdat het voor iedere vrouw verschillend is wanneer de eisprong plaatsvindt, wordt er geteld vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Bij de meeste vrouwen vindt de eisprong ongeveer twee weken na die dag plaats en kan dan dus pas de bevruchting plaatsvinden. De eerste twee weken van je zwangerschap krijg je dus cadeau. We doen dat zo, omdat iedereen wel de eerste dag van de laatste menstruatie kan aangeven. Maar wanneer precies de bevruchting plaatsvindt, weten we vaak niet.
Wanneer ben ik vruchtbaar?
Ongeveer twee weken na de eerste dag van je menstruatie vindt de eisprong plaats. Op dat moment is een vrouw vruchtbaar. Na de eisprong blijft een eicel maar ongeveer twaalf uur vruchtbaar. Daarna sterft die eicel af en komt er pas een maand later weer een eicel, die bevrucht kan worden. Het is dus van belang dat de zaadcellen al in de vagina aanwezig zijn tijdens de eisprong, of snel daarna. Sperma kan enkele dagen overleven in het lichaam van een vrouw. Dus ook als je een paar dagen voor je eisprong gemeenschap hebt gehad, is er een kans op bevruchting.
Bevruchting
Zodra er één enkele zaadcel door de wand van de eicel naar binnen is gegaan, verandert de samenstelling van de wand van de eicel, zodat er geen andere zaadcellen meer naar binnen kunnen. Zodra de kern van de zaadcel versmelt met de kern van de eicel, heeft de bevruchting plaats gevonden.
Je lichaam voorbereiden op de zwangerschap
Als je zwanger bent of zwanger wilt worden, is het belangrijk om gezond te leven. Zo zorg je ervoor dat je zwangerschap soepel verloopt, en het is ook beter voor je baby. Wanneer je er klaar voor bent om zwanger te worden kun je een aantal dingen doen om je lichaam daarop voor te bereiden.
Geen alcohol
Drink geen alcohol, gebruik geen drugs en stop met roken. Het is slecht voor het ongeboren kind. Al deze stoffen kunnen problemen veroorzaken zoals geboorteafwijkingen, foetaal alcohol syndroom, ademhalingsproblemen of een laag geboortegewicht.
Oppassen met geneesmiddelen
Sommige geneesmiddelen zijn in verband gebracht met aangeboren afwijkingen en problemen met het ongeboren kind. Praat met je huisarts hierover en bespreek de risico’s als je medicijnen gebruikt. Stop nooit zomaar met medicatie zonder overleg met je huisarts.
Gezond eten
Let op wat je eet. Als je er ongezonde eetgewoonten op nahoudt, is het nu de tijd daar verandering in aan te brengen. Eet veel groente en fruit. Zorg ook dat je de eerste drie maanden van je zwangerschap voldoende foliumzuur binnenkrijgt. Foliumzuur verlaagt de kans op afwijkingen als een ‘open ruggetje’ wanneer een baby geboren wordt. Om zeker te weten dat je voldoende foliumzuur binnen krijgt kun je daarvoor een supplement gebruiken. Maar er zijn ook voedingsmiddelen die een hoge concentratie aan foliumzuur bevatten, zoals de groenten spinazie, asperges, raapstelen, peterselie, boerenkool, broccoli, bloemkool, bieten en linzen. En deze vruchten zijn ook goede bronnen van Foliumzuur: sinaasappels, meloen, honingmeloen, avocado, papaya en frambozen.